Statistieken

Vandaag 78
Deze week 183
Deze maand 1312
Sinds 08-2008 971643

Dari


- 

 

Landen waar Dari gesproken wordt: Afghanistan
Het Dari is een officiële taal in: Afghanistan
Aantal moedertaalsprekers: Rond de 16 miljoen sprekers.
Andere namen Darisch, Dari-Perzisch, Afghaans
Eigen benaming: Dari
Alfabet: Perzisch-Arabisch
Aantal letters in het alfabet: 32 (Van Alef tot Ye).
Regulering:
(Van spelling, etc.)
Afghaanse Wetenschapsacademie
Classificatie:
(Taalfamilie)
Indo-Europees
----> Indo-Iraans
--------------> Iraans
----------------> Perzisch
-------------------------> Dari
Dari is sterk verwant aan: Perzisch, Tadzjieks, Koerdisch en Pasjtoe
Dari is in mindere mate ook verwant aan: Sanskriet, Hindi, Pali en Urdu
Dari is een verre verwant van: Nederlands, Grieks, Lets, Latijn, Russisch, Armeens, Albanees, Schots.

 

 

Inleiding
Het Dari is een variant van het Perzisch die in Afghanistan gesproken wordt. Voor een groot deel is de taal wederzijds verstaanbaar met het Perzisch dat in Iran gesproken wordt (het Farsi). Het Dari is één van de twee officiële talen in Afghanistan (de andere is Pasjtoe) en de lingua franca van het land, de taal van overheid, onderwijs en handel.
Door sommige taalkundigen wordt het Dari beschouwd als een dialect van het Perzisch. De Afghaanse overheid stimuleert echter de visie dat het Dari een afzonderlijke taal is. Dit leidt tot ergernis bij sommigen die het gevoel hebben dat de overheid een kunstmatige taalgrens trekt tussen Afghanistan en Iran die er eigenlijk niet is. Eerder is er sprake van een dialectcontinuüm, het Farsi gaat geleidelijk over in het Dari. Volgens critici is er dan ook geen echte taalgrens. Rond de grens tussen Iran en Afghanistan wordt er in de dorpen aan weerszijden van de grens ongeveer hetzelfde dialect gesproken.
Perzische leenwoorden in de Indische talen zijn vaak ontleend aan de uitspraak van het Dari. Soms zijn die woorden ook in de Europese talen terechtgekomen (door de Britse invloed in Indië). Zo is het woord pyjama ontleend aan het Dari. Als we het woord uit het Farsi hadden ontleend zouden we nu peyjameh zeggen in plaats van pyjama!

 

Het alfabet
Het Dari wordt geschreven in het Perzisch-Arabische alfabet. Het Perzisch is één van de oudste nog gesproken talen ter wereld. Vroeger werd de taal in spijkerschrift en Pahlavischrift geschreven. Maar sinds het Perzische Rijk in aanraking kwam met de islam is het Arabische schrift in gebruik voor het Farsi en het Dari.

 

 

Geografische verspreiding
Het Dari wordt als moedertaal vooral gesproken in het noorden, westen en midden van Afghanistan. Belangrijke steden waar het Dari gesproken wordt zijn Mazar-i-Sharif, Herat, Faizabad, Bazarak, Bamjan en de hoofdstad Kaboel. In heel het land wordt het Dari gebruikt als communicatiemiddel tussen verschillende groepen. Doordat veel mensen tweetalig zijn en omdat de definitie van wat nu precies Dari is onduidelijk is, lopen schattingen over het aantal moedertaalsprekers van het Dari nogal uiteen van 25% tot 50% van de Afghaanse bevolking.

 

  2024 Harm Schoonekamp | contact | |

Snelkoppelingen en mededelingen

Heeft u een eigen website? Een link naar deze website wordt zeer gewaardeerd. Uw website kan eventueel ook bij ons in het linkoverzicht geplaatst worden.

Talen bij Startpagina.nl

West-Germaans
- Engelse taal
- Engels woordenboek online
- Engelse literatuur
- Engelse literatuur middeleeuwen
- Engels in het voortgezet onderwijs
- Nedersaksisch
- Friese taal
- Limburgse taal
- Zuid-Afrikaanse taal
Noord-Germaans
- Ijslandse taal
- Noorse taal
Romaans
- Italiaanse taal
- Portugese taal
- Catalaanse taal
- Galicische taal
Slavisch
- Poolse taal
Overige talen
- Streektaal
- Baskische taal
- Chinese taal
- Turkse taal
- Arabische taal
- Indonesische taal
- Keltische talen
- Dialect