Statistieken

Vandaag 55
Deze week 160
Deze maand 1289
Sinds 08-2008 971620

Maori


- 

 

Landen waar Maori gesproken wordt: Nieuw-Zeeland.
Het Maori is een officiële taal in: Nieuw-Zeeland
Aantal moedertaalsprekers: Rond de 150.000
Eigen benaming: Te Reo Maori.
Alfabet: Romeins en een eigen Maorischrift
Aantal letters in het alfabet: 20
Regulering:
(Van spelling, etc.)
De Maori Taalcommissie
Classificatie:
(Taalfamilie)
Austronesisch
-> Malayo-Polynesisch
-------> Oost-Oceanisch
------------------> Tahitisch
-------------------------> Maori
Maori is sterk verwant aan: Hawaïaans, Samoaans, Tahitisch
Maori is in mindere mate ook verwant aan: Indonesisch, Maleis, Tagalog, Javaans
Maori is een verre verwant van: De Formosaanse talen van Taiwan.

 

 

 

Inleiding
Het Maori is een Austronesische taal die gesproken wordt door de oorspronkelijke bewoners van Nieuw-Zeeland, het Maori-volk. De taal is door Nieuw-Zeeland officieel erkend als landstaal (samen met het Engels en Nieuw-Zeelandse gebarentaal). De taal wordt gesproken door zo'n 150.000 mensen, oftewel zo'n 3,7% van de bevolking.
De Maori noemen hun taal Te Reo Māori, ook wel afgekort tot Te Reo.

 

Alfabet en spelling
De Maori kenden geen geschreven taal vóór de komst van Europeanen naar Nieuw-Zeeland. Al sinds de tijd van James Cook wordt het Maori in Latijnse letters geschreven. De spelling uit die tijd verschilt wel fors van de huidige spelling. Het huidige alfabet bestaat uit 20 letters: A Ā E Ē H I Ī K M N O Ō P R T U Ū W NG and WH. Klinkers met een macron erboven en de tweeklanken NG en WH worden als zelfstandige letters in het alfabet beschouwd.
Recentelijk is er door Ian James een 'eigen' 'traditioneel' alfabet voor het Maori uitgevonden. De lettervormen zijn daarbij gebaseerd op de ronde en golvende vormen van de Maori-kunst. Het geeft de Maori een schrift dat eigen en traditioneel lijkt, maar in werkelijkheid een moderne vinding is. Dit schrift wordt weinig gebruikt.

 

 

Geschiedenis van het Maori
Zo rond het jaar 1280 AD arriveerden de eerste Maori op Nieuw-Zeeland. De Maori hebben een gemeenschappelijke etnische en taalkundige achtergrond als andere volkeren in Polynesië en Zuidoost-Azië. Vanaf 1280 AD ontwikkelde de Maori-taal zich in isolatie van andere talen. Tot 1800 was het de overheersende taal van Nieuw-Zeeland. Maar door een constante stroom van Europese kolonisten nam het Engels geleidelijk die rol over. Vanaf 1860 was het Maori een minderheidstaal in de schaduw van het Engels. Het gebruik van de Maori-taal in het onderwijs werd afgeschaft na de invoering van de Native Schools Act in 1867. Vele Maori leerden Engels. Aan het begin van de 20e eeuw sprak het grootste deel van de Maori-bevolking nog steeds de Maori-taal. Dat veranderde na 1940, toen grote groepen Maori naar de stedelijke gebieden trokken waar de voertaal Engels was. Deze taal namen zij over en zij voedden hun kinderen ermee op: een hele generatie Maori groeide op zonder kennis van de taal van hun voorouders. Vanaf de jaren zeventig groeide het besef dat als deze neiging zou doorzetten, het Maori over enkele decennia een dode taal zou zijn. Er kwam meer aandacht voor de eigen culturele wortels, de Maori-taal begon te herleven. De ontworteling van de Maori in de grote steden werd mooi in beeld gebracht door de speelfilm Once We Were Warriors, waarin een Maori-familie worstelt met verschillende problemen in een buitenwijk van Auckland.

 

  2024 Harm Schoonekamp | contact | |

Snelkoppelingen en mededelingen

Heeft u een eigen website? Een link naar deze website wordt zeer gewaardeerd. Uw website kan eventueel ook bij ons in het linkoverzicht geplaatst worden.

Talen bij Startpagina.nl

West-Germaans
- Engelse taal
- Engels woordenboek online
- Engelse literatuur
- Engelse literatuur middeleeuwen
- Engels in het voortgezet onderwijs
- Nedersaksisch
- Friese taal
- Limburgse taal
- Zuid-Afrikaanse taal
Noord-Germaans
- Ijslandse taal
- Noorse taal
Romaans
- Italiaanse taal
- Portugese taal
- Catalaanse taal
- Galicische taal
Slavisch
- Poolse taal
Overige talen
- Streektaal
- Baskische taal
- Chinese taal
- Turkse taal
- Arabische taal
- Indonesische taal
- Keltische talen
- Dialect